BELEDİYELERİN KORONAVİRÜS İÇİN UYGULADIKLARI DEZENFEKSİYON UYGULAMASI HATALI OLABİLİYOR
İl ve ilçelerde korona virüsle mücadele kapsamında belediyeler cadde, sokak ve diğer açık alanlarda dezenfeksiyon uygulaması yapıyorlar. Bu şekilde bir dezenfeksiyonun etkin olmadığı yönündeki uzman uyarılarına rağmen belediyelerin bu uygulamayı yapmaya devam ettiğini medyada izliyoruz.
Dezenfektan olarak tanımlanan kimyasal maddeler kirli yüzeylerde etkilerini gösteremezler. Dezenfektanlar ancak su ve sabunla temizlenmiş yüzeylerde arta kalabilen tehlikeli mikroorganizmaları öldürebilirler. Dezenfektanların kullanım amacı budur. Temizlenmemiş yüzeylerdeki kir, dezenfektanları inaktive eder ve mikroorganizmalarla etkin bir şekilde temasını önler.
Dezenfeksiyonun açık alanlarda önceden temizlenmemiş yüzeylerde gereksiz yere ve yoğun bir şekilde kullanımı çevre kirliliğine neden olmaktadır. Yıkama suları ile kanalizasyon sistemine giren dezenfektanlar atık sularda önemli bir kimyasal kirliliğe ve dolayısıyla çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu gereksiz ve maliyeti yüksek uygulamanın bir diğer önemli mahzuru da tehlikeli bakterilerde dezenfektanlara karşı direnç oluşumuna neden olabilmesidir.
Dezenfeksiyon uygulamasının kapalı alanlarda ( bina içleri, ulaşım araçları gibi) ve sınırlı bazı açık alanlarda ( çocuk parkları gibi) insanların elle temas ettiği noktalar hedeflenerek ve mutlaka bir temizlik işleminden sonra yapılması, bunun dışındaki alan ve yüzeylerde su, sabun ve deterjanla yapılan temizlikle yetinilmesi yeterli, pratik, çok daha düşük maliyetli ve çevreye zarar vermeyen bir uygulama olacaktır.
Prof. Dr. Nezih MÜFTÜGİL
Temmuz, 2020