PROF. DR. CANAN KARATAY’IN AÇIKLAMASINDA Kİ YANLIŞ BİLGİLER

Sayın Yılmaz Özdil, 29.11.2020 tarihli Sözcü gazetesindeki köşesinde “Gargara” isimli bir yazı yayınladı. Bu yazısında, Sn. Özdil, Prof. Dr. Canan Karatay’ın Covid-19 hastalığına karşı önlem olarak önerdiği gargara yapma tavsiyesini konu yaparak, Sn. Karatay’ın bu önerisine karşı çıkan bilim adamlarını eleştiriyordu. Köşe yazısında, Prof. Dr. Karatay’ın bu konuda Sn. Özdil’e gönderdiği açıklamada yer aldı.

Açıklamada, Sn. Karatay’ın  iddiasına dayanak yaptığı bazı bilgiler yanlış ve yanıltıcı. Örneğin, Sn. Karatay’ın bir açıklaması şöyle; “virüs ve bakterilerin alkali ortamda çoğalamadıkları ve yaşamadıkları bir çok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Deniz suyu, tuzlu su, ya da bikarbonatlı su ya da elma sirkesi alkalidir. Ağız, burun ve boğazı alkali olan deniz suyu, tuzlu su, bikarbonatlı su ya da elma sirkesi ile çalkalamak ya da gargara yapıp buruna çekmek ile virüslerin çoğalmalarının önünü kesmek mümkündür.” Bu ifadeler hatalı, çünki,  tuzlu su alkali değil nötr’dür . Elma sirkesi ise alkali değil, tam tersine asidiktir.

Sn. Karatay bir diğer açıklamasında da şunları söylüyor;” %5 ya da daha yüksek oranda konsantrasyonlu sodyumbikarbonat solüsyonunun, 1-2 dakika içinde yiyeceklerde bulunan virüsleri % 99.99 oranında yok ettiği gösterilmiştir.” Bu açıklamada verilen bilgide doğru değil. Sodyumbikarbonat hafif alkali bir özellikte olup sadece sınırlı sayıda bakteri üzerinde etkisi vardır. Bu kimyasal kesinlikle virüsleri öldüremez.

Sn. Karatay’ın açıklamasında şu cümlede yer alıyor;“ Otto Heinrich Warburg, Alman fizyolog, tıp doktoru ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, bir çok bilimsel araştırmasında virüslerin asit ortamda, pH< 6.5 olduğunda çoğaldığını ve yayıldığını bildirmiştir. Otto Warburg’a göre, grip ve influenza virüsleri ve bakteriler ancak asitli ortamda çoğalır ve hastalık yaparlar.” Alman fizyolog referans gösterilerek verilen bu bilgi yanıltıcı. Virüsler asit ortamda çoğalamazlar. 5.0-9.0 pH aralığında çoğalma fırsatı bulur ancak bunun dışındaki asit ve alkali ortamlarda etkin değildirler.

Açıklamada doğru olmayan bir diğer bilgide şöyle; “Bikarbonatlı suyun pH değeri yüksektir.” Bikarbonatlı suyun pH değeri yüksek değildir, 7.5-8.0 aralığındadır. Bu nedenle, bu kimyasal hafif alkali bir özellik gösterir mikrorganizma öldürme etkisi çok azdır.

Prof. Dr. Canan Karatay, açıklamasının başlangıcında “Neden yalan söylemediğimi bilimsel veri ve gerçeklerle açıklamak istiyorum” diyor. Ama, açıklamasındaki, bilimsel bilgilerin doğruluğuna özen göstermemiş.

Prof. Dr. Nezih Müftügil
Aralık 2020

Print Friendly, PDF & Email