EĞER DIŞARIDAN ÇOK SIK YEMEK ISMARLIYORSANIZ BİR TERMOMETRE EDİNMENİZ İYİ OLUR

Covid-19 hastalığının etkin olduğu son iki yıllık süreçte dışarıdan yemek ısmarlama şeklindeki gıda tüketimi hızlı bir artış gösterdi. Yeme-içme mekanlarının kapalı tutulması açık olduğu zamanlarda da insanların buralara gitmekten kaçınması ve bir çok insanın evden çalışma zorunda kalması bu tarz beslenmeye olan ilgiyi artırdı. Böyle bir talep, hazır yemek üretip dağıtımını yapan firmaların sayısının artmasına, mevcut olanların büyümesine, dolayısıyla da bu sektörün hızlı gelişmesine yol açtı

Bu şekildeki bir hazır yemek üretim –dağıtım zincirinin hijyen, gıda güvenliği ve kalite boyutlarını gözden kaçırmamak gerekir. Özellikle, dağıtım sürecinde gıdanın sıcaklığının kontrol altında tutulabilmesi gıda güvenliği açısından bu tür beslenmenin en hassas noktasıdır. Dağıtım sürecinde gıdanın sıcaklığının uygun olmayan derecelerde kalması üründe mikrobiyolojik tehlikelerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Soğuk derecelerde taşınması gereken gıdaların sıcaklığı tüketim noktasına ulaştığı zaman 10 C derecenin altında olmalıdır. Sıcak olarak ısmarlanan gıdaların sıcaklığı ise varış noktasında 60 C derecenin altına düşmemelidir. Yemek üretimi ve dağıtımı yapan firmaların izolasyonlu taşıma kapları kullanarak ve dağıtım süresini mümkün olduğunca kısa tutarak gıdaların sıcaklığını uygun derecelerde tutmayı iyi yönetmeleri gerekir.  Sıcak olarak tüketilecek yemeklerle ilgili şu bilgiyide not etmekte fayda var; sıcak bir yemeği keyif alarak yemek için sıcaklığının 40 C derecelerden düşük olmaması gerekiyor. Çorbalar için keyifli bir yeme sıcaklığıda 45 C derecelerin altında olmamalı. Yani, hijyenik tarafı yanında kalite boyutu açısındanda sıcak yemeklerin tüketiciye tatmin edici bir sıcaklıkta ulaşması gerekiyor.

Gıdanın varış noktasında sıcaklığını öğrenmenin en sağlıklı ve pratik yolu bir termometre ile sıcaklığının ölçülmesidir. Bu nedenle, sık sık yemek ısmarlayan kişilere bir gıda termometresi temin ederek gıda kendilerine ulaştığı zaman sıcaklığını bu termometre ile ölçmelerini tavsiye ederim. İnternet kanalıyla iğne uçlu gıda termometresi pazarlayan çok sayıda firmaya ulaşmak mümkündür.

Sıcaklığın uygun olmadığının belirlenmesi durumunda gıda teslim alınmayarak iade edilmelidir. Böyle yaparak, sağlık açısından bir risk alınmadığı gibi üretici firmada bu konuda daha dikkatli ve sorumlu olma yönünde ikaz edilmiş olur.

 

Prof. Dr. Nezih Müftügil

Nisan, 2022

Print Friendly, PDF & Email