GIDA ZEHİRLENMESİ VAKALARI AZALIYOR

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 hastalığı sonrasında gıda zehirlenmesi vakalarının sayısı azalıyor. Ülkemiz için bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmamakla birlikte, gelişmiş ülkeler 2020 yılında meydana gelen gıda zehirlenmesi vaka sayılarının geçtiğimiz yıllara göre oldukça azaldığını bildiriyorlar. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz;

Gıda zehirlenme vakaları en çok lokanta, restoran, okul-yurt  mutfakları, hazır yemek işletmeleri  gibi toplu beslenme yerlerinde meydana gelmektedir. Bu yapıdaki birçok kuruluşun pandemi sonrasında faaliyetlerini durdurmaları veya yavaşlatmaları gıda zehirlenmesi vakalarının azalmasına neden oldu.

Gelişmiş ülkelerde gıda zehirlenmesi istatistiklerinde en üst sırada yer alan Norovirus kaynaklı zehirlenmelerin sayısı çok azaldı. Norovirüs yanında Stafilakok ve Hepatit A gibi gıda veya insan orjinli olan ve bir insandan diğerlerine geçerek de çok sayıda kişiyi etkileyebilen  virüs ve bakteriler toplu yaşanılan yerlerde maske ve eldiven kullanımının yaygınlaşması sonrasında etkinliklerini kaybettiler.

Hazır yemek üretim ve servis yerleri ile endüstriyel  gıda üretim tesislerinde maske ve eldiven kullanımı yanında el yıkama ve yüzey temizliğine daha özen gösterilmesi de  tehlikeli mikroorganizmaların gıdaya bulaşma riskini azalttı.

Covid-19 hastalığının hijyen konusunda yarattığı farkındalığın ilerisi için bir kazanç olduğunu kabul etmeliyiz.

Prof. Dr. Nezih Müftügil

Ocak 2021

Print Friendly, PDF & Email